Definiţii
Economia socială reprezintă un domeniu de interes public ce captează din ce în ce mai multă atenţie. Filosofia ce îi caracterizează pe toţi antreprenorii sociali constă în determinarea de a adresa o problemă socială prin intermediul unor mecanisme economice eficiente. http://www.startups.ro/analize/cat-de-dezvoltat-este-antreprenoriatul-social-in-romania-2
Întreprinderea socială este o organizaţie (în sens larg) ce dezvoltă o afacere cu scopul de a rezolva o problemă socială într-o manieră sustenabilă din punct de vedere financiar. (conform http://www.nesst.org/social-enterprise/). Trebuie precizat că, la nivel internaţional, conceptul este în continuare în curs de definire deşi există deja foarte multe organizaţii, companii, proiecte sau iniţiative care funcţionează efectiv şi concret în această direcţie.
Întreprinderea socială TONAL: descriere
TONAL – 3 ani membră în portofoliul NESsT http://www.nesst.org/?portfolio=tonal-association
În anul 2006 am făcut primele demersuri experimentale cu scopul de a transforma unul dintre programele art-terapeutice într-un program de autofinanţare.(http://old.sibianulonline.ro/articol/ziar/sibiu/lutul-care-salveaz/13256/).
În anul 2010, TONAL a fost una dintre cele 5 organizaţii câştigătoare ale Competiţiei Întreprinderilor Sociale organizate de NESsT România. (http://www.wall-street.ro/articol/Companii/94311/Intreprinderile-sociale-premiate-la-Bucuresti-Vezi-care-sunt-organizatiile-selectate-de-NESsT.html)http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/nesst-a-anuntat-castigatorii-competitiei-intreprinderilor-sociale-2009-2010.html)
În prezent, în întreprinderea socială (IS) Tonal sunt create şi comercializate obiecte decorative şi funcţionale (căni, suporturi de lumânare, platouri, decoraţiuni de crăciun, boluri, corpuri de iluminat şi multe altele), toate cu un un bogat conţinut artistic şi estetic, design unic şi… minunate. Produsele sunt realizate manual, preponderent din ceramică dar şi din alte materiale naturale (sticlă, lemn, metal, piatră).
Obiective sociale: creşterea numărului de beneficiari ai asociaţiei TONAL, sporirea vizibilităţii organizaţiei prin promovarea creaţiilor noastre şi iniţierea şi instruirea beneficiarilor pentru a fi implicaţi în activităţile întreprinderii sociale.
Obiective financiare: asigurarea sustenabilităţii financiare a întreprinderii sociale, obţinerea unui procent de auto-finanţare organizaţională de 80% din bugetul total anual şi obţinerea unei cifre de afaceri de 29.000 USD în anul 6 de activitate (2016).
Inovativitatea întreprinderii sociale TONAL (inclusă ca studiu de caz în numeroase cercetări din România, Europa şi America latină) constă în crearea unui mecanism cu dublu impact pozitiv: terapeutic şi de sustenabilitate. Astfel, prin transformarea unor programe art-terapeutice şi ergoterapeutice (cu evidente şi confirmate valenţe terapeutice) în mecanisme valide şi sustenabile de autofinanţare, am reuşit să furnizăm beneficiarilor noştri atât beneficii terapeutice directe cât şi garanţia gratuităţii şi permanentizării programelor TONAL deoarece au devenit autosustenabile. Scopul final este ca beneficiarii Asociaţiei TONAL să aibă posibilitatea şi oportunitatea de a se angaja în întreprinderea socială TONAL. De asemenea, prin recuperarea şi dezvoltarea unui spectru larg de abilităţi, avem în vedere medierea, anganjarea şi menţinerea pe piaţa muncii a persoanelor cu probleme de sănătate mentală. În anii 2014 şi 2015 vom investi atenţie şi energie suplimentară în direcţia reinserţiei autentice pe piaţa muncii a persoanelor cu probleme de sănătate mentală.