Indiferent de forma specifică pe care o are un program TONAL, esenţa tuturor acţiunilor, programelor şi serviciilor noastre este reprezentată de:
- promovarea demnităţii umane,
- susţinerea evoluţiei spirituale şi personale,
- consolidarea libertăţii şi autonomiei personale,
- incluziune reală şi reabsorbţie socială,
- apărarea şi respectarea drepturilor fundamentale.
Listăm câteva dintre programele create şi implementate de TONAL. Cele mai multe sunt permanente, altele sunt contextuale. În săptămânile ce urmează vom adăuga informaţii suplimentare despre activităţile şi programele noastre. Categoriile în care sunt grupate programele reprezintă delimitări conceptuale şi ne ajută să îmbunătăţim continuu demersurile noastre. În practică, există multe situaţii în care un anumit program împrumută strategii, obiective şi metodologii aferente altui program. Este un proces natural pe care îl susţinem ca atare.
Art-terapie şi ergoterapie
„Atelierul de lut si pictură”, http://old.sibianulonline.ro/articol/ziar/sibiu/lutul-care-salveaz/13256/
Începând cu anul 2004, Atelierul găzduieşte întâlnirile de terapie ocupaţională (artterapie şi ergoterapie). Aici desfăşurăm, printre altele, activităţi de modelaj în lut şi pictură pe ceramică, activităţi ce au ca efect exersarea abilităţilor manuale, exersarea capacităţii de concentrare pe sarcină, munca în echipă, acomodarea cu programul de lucru, dezvoltarea afectivă şi spirituală. Printre rezultate: am organizat expoziţia „Invitaţie la atelier”, am participat la peste 20 târguri de profil organizate în Sibiu şi în ţară (Târgul olarilor-4 ediţii, Târgul de Crăciun, Ziua Întreprinderilor Sociale-ambele ediţii, Târgul de Paşte, Târgul de Moş Nicolae – Casa ONU, şi multe altele) am creat mii de produse din ceramică, am organizat workshop-uri şi programe adresate copiilor. Creaţiile şi activitatea noastră pot fi urmărite şi pe pagina noastră de facebook: https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Tonal/115154035247541
Grădina cu bucurii
În fiecare an, de primăvara până toamna, petrecem mult timp în micuţa noastră grădină. Curăţenie de primăvară, plantare de răsaduri, cules de vişine sau prune, curăţatul frunzelor, mici reparaţii şi înfrumuseţări. Întotdeauna este ceva de făcut în gospodărie. Liniştea unui cartier de case, ciripitul păsărilor, mirosul de iarbă proaspăt cosită sau miresmele delicate de trandafiri, toate acestea fac parte din viaţa noastră. Avem două proiecte în desfăşurare: grădina japoneză şi grădina cu mirodenii.
Psihoterapie, socioterapie şi consiliere
„Ora de vorbă”
Scopul programului este de a oferi momente de confort, regăsire şi sprijin emoţional. În cadrul acestor întâlniri beneficiarii sunt încurajaţi să-şi împărtăşească experienţele, sunt stimulaţi să se asculte şi să se ajute reciproc şi dobândesc noi abilităţi de coping. Grupul reprezintă o sursă de speranţă, prietenie şi recuperare ceea ce face ca încrederea în sine şi resursele proprii să crească.
Întâlniri de consiliere şi informare
În cadrul acestui program, activităţile de informare şi consiliere se desfăşoară individual sau în grup, în funcţie de necesităţi şi problematica abordată. Există serii de şedinţe/întâlniri, care se desfăşoară pe o durată limitată, abordând o tematică precisă (de exemplu Legea sănătăţii mentale şi a protecţiei persoanelor cu probleme mentale, aspecte privind necesitatea tratamentului medicamentos dar şi efecte secundare ale acestuia, etc). Scopul programului este de a răspunde adaptat, adecvat şi oportun nevoilor şi întrebărilor cu privire la multe dintre dimensiunile existenţei persoanelor cu probleme de sănătate mentale, ale prietenilor şi familiilor acestora.
Demnitate, drepturi şi proactivitate
“Mecanism de acţiune participativă”, 0 premieră în istoria psihiatriei sibiene
http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/atentie-radar-13400.html
Scopul acestui program a fost de a stimula crearea unui mecanism de dialog şi acţiune în favoarea persoanelor cu probleme de sănătate mentală din municipiul Sibiu. În cadrul acestui program au fost implicaţi factorii instituţionali şi actorii sociali cu atribuţii în problematica maladiei psihice, începând chiar cu persoanele cu probleme de sănătate mentală şi familiile acestora, care pot şi trebuie să-şi influenţeze pozitiv destinul şi calitatea vieţii. Medici psihiatri şi reprezentanţi ai conducerii Spitalului de Psihiatrie dr. Gh. Preda Sibiu, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului Sibiu, ai Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Sibiu, ai altor instituţii precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale ce activează în aria sănătăţii mentale au fost prezenţi la masa rotundă organizată de Asociaţia TONAL.
http://www.ziare.com/sibiu/social/sprijin-pentru-bolnavii-psihic-255484;
http://www.sibiul.ro/stiri-locale/stresul-si-alcoolul-ne-tulbura-mintile/13763/
“Pledoarie pentru demnitate” – (http://www.crj.ro/Pledoarie-pentru-demnitate/) un program al Centrului de Resurse Juridice (www.crj.ro). Reprezentanţii TONAL au colaborat timp de aproximativ 7 ani cu Centrul de Resurse Juridice în calitate de monitori.
Programul a presupus monitorizarea respectării şi protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mentale şi probleme de sănătate mentală în instituţii privative de libertate din România (Centre de recuperare şi Reabilitare, Centre de Integrare prin Terapie Ocupaţională, Spitale de Psihiatrie, Centre de Plasament, Penitenciare, etc). Reprezentanţii asociaţiei TONAL au beneficiat de formări în aria monitorizării respectării drepturilor omului şi au participat la numeroase traininguri şi workshop-uri desfăşurate de reprezentanţi ai unor organizaţii cu rezonanţă globală precum Amnesty International (http://www.amnesty.org/) şi Disability Rights International (http://www.disabilityrightsintl.org/). Identificarea şi documentarea abuzurilor precum şi aducerea lor în instanţă, informarea pacienţilor, comunităţilor şi instituţiilor cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu probleme de sănătate mentală instituţionalizate, grupuri de lucru pentru reforma legii sănătăţii mentale, grupuri de lucru pentru elaborarea normelor de aplicare ale legii sănătăţii mentale, grupuri consultative şi de dialog cu Ministerul Sănătăţii şi Cancelaria Primului Ministru reprezintă doar o parte dintre rezultatele programului Pledoarie pentru Demnitate, rezultate la care reprezentanţii Asociaţiei TONAL au contribuit cu profesionalism şi determinare.
Intervenţie imediată, comunicare şi asistenţă cotidiană
Intervenţie în situaţii de urgenţă psihiatrică şi psihologică
Din păcate, în dinamica şi evoluţia maladiei psihice, există şi momente deosebit de intense, situaţii în care persoanele cu probleme de sănătate mentală manifestă o accelerare şi intensificare a unor simptome. Aceste situaţii sunt extrem de dureroase şi deosebit de periculoase, mai ales pentru cel ce le experimentează dar şi pentru cei din jur (familie, prieteni). În acest moment, în România nu există implementate proceduri coerente, în practica psihiatrică şi psihologică, de intervenţie în situaţie de urgenţă. De cele mai multe ori, în astfel de situaţii, familia solicită sprijinul serviciului de salvare şi al poliţiei. Aceştia acţionează cu cele mai bune intenţii dar fără să deţină informaţii coerente şi proceduri adecvate pentru intervenţia în urgenţa psihiatrică sau psihologică, ceea ce poate să creeze situaţii de risc, atât pentru cel afectat cât şi pentru cei ce intervin. De cele mai multe ori, astfel de situaţii sunt traumatizante atât pentru persoana afectată cât şi pentru familie. În cursul anilor, profesioniştii TONAL au fost puşi în situaţia de a acţiona şi reacţiona în faţa unor astfel de provocări extreme. Din aceste motive, de-a lungul anilor, am dezvoltat o procedură care să permită intervenţia cu risc minim. Procedura TONAL are scopul de a diminua nivelul traumatic al unei intervenţii în situaţii de urgenţă psihiatrică sau psihologică, de a reduce riscul vătămării corporale sau distrugerii de bunuri şi de a produce, în cel mai scurt timp posibil, stabilizare comportamentală.
Comunicare continuă
Posibilitatea de a ne contacta oricând reprezintă o garanţie pentru beneficiarii noştri, pentru prietenii noştri. Indiferent de situaţia în care se află, de problema întâmpinată sau doar din nevoia de a comunica într-un moment de singurătate, suntem prezenţi şi pregătiţi să răspundem şi să intervenim.
Asistenţă existenţială
Un contract de telefonie mobilă ce trebuie reînnoit, o centrală termică defectă, o problemă medicală somatică sunt câteva exemple de situaţii “de viaţă” ce pot reprezenta o provocare importantă pentru o persoană afectată de maladia psihică. Cu multă promptitudine şi atenţie, suntem alături de beneficiarii noştri în astfel de momente şi facem toate demersurile necesare pentru a gestiona adecvat astfel de situaţii “banale”.